Minulý rok bylo oproti roku 2007 zabito o 400 milionů zvířat méně, protože lidé jí méně masa

Nejen z komentářů guvernéra Jerryho Browna, ale také ze zpráv americké komise “Dietary Guidelines Advisory Committee” je zřejmé, že dochází ke shodě, že by se měly více konzumovat bezmasé potraviny.

Již ale méně jednotných názorů je v oblasti toho, jak této změny docílit. Mnoho veganů namítá, že “Bezmasé pondělky” a další kampaně, které mají pomoci omezení konzumace masa, nejsou dostačující. Naopak jiní tvrdí, že i tyto změny jsou klíčové pro budoucí mírumilovnější svět.

Vezmeme-li v potaz, že okolo 93% lidí stále jí maso, je téměř nemožné, že jej v blízké době všichni přestanou konzumovat. I přesto jsou však již vidět znatelné pozitivní změny.

Od roku 2007 klesla v USA spotřeba masa o 10% na obyvatele.

V roce 2007 bylo v USA chováno a zabito 9,5 miliard suchozemských zvířat ke spotřebě. Paul Shapiro (viceprezident “Farm Animal Protection for The Humane Society”) uvádí, že v roce 2014 již bylo toto číslo o 400 miliónů nižší.

“To znamená, že v porovnání s rokem 2007 bylo v USA minulý rok zabito téměř o půl miliardy méně zvířat, které tak nebyly vystaveny nelidskému zacházení na velkých farmách a průmyslových jatkách. To vše navzdory nárůstu populace v USA”, vysvětluje Shapiro. “Toto číslo je větší než celkový počet zvířat, na kterých se každoročně provádí pokusy, jež jsou lovena, chována v cirkusech, chována za účelem prodeje, či která skončí v útulcích”.

V uplynulých letech jsme mohli zaznamenat nárůst kampaní, které propagují vegetariánská jídla a mléčné výrobky. Tyto kampaně informují o zdravotních výhodách, které plynou z omezení spotřeby masných produktů.

 

FF20039_600x600_kuh2

 

“HSUS Farm Animal Protection” má pobočku, která se zaměřuje na kampaně, které mají za cíl snížit spotřebu masa ve státních organizacích. Tato pobočka byla v roce 2011 založena Kristie Middleton a stále se rozrůstá. Např. v Los Angeles se této organizaci v roce 2012 povedlo přesvědčit školy v jedné z městských částí, aby zavedly bezmasé pondělky. Díky tomuto program se každý týden servíruje o 700 000 méně jídel, která by obsahovala maso.

“Množství vegetariánů je v naší zemi již několik let kolem 5-8%. Hlavní změnou je však snížení spotřeby masa u osob, které maso konzumují,” vysvětluje Shapiro. Jinak řečeno, lidé konzumující méně masa zachraňují životy.

“Mintelova studie v roce 2013 zjistila, že i přesto že více než 1/3 Američanů kupuje masné alternativy jako je Gardein, jen necelých 10% Američanů jsou vegetariáni. To znamená, že nárůst konzumace “vegetariánského masa” je zapříčiněna především konzumenty, kteří nejsou vegetariáni”, vysvětluje Shapiro.

To nezmenšuje důležitost veganů či jejich “hnutí” v současné společnosti, ale ukazuje se, že především změny v konzumaci masa u “masožravců” jsou hlavním zdrojem změn díky kterým každoročně nemusí být zabito tolik zvířat.

Shapiro dodává, že “úbytek v konzumaci masa znamená ušetření ohromného množství zvířat od týrání a strádání”.

Samotný fakt, že někdo není 100% vegan neznamená, že tento člověk nemůže přispět ke změně. Nedávná studie ukázala, že 36% Američanů se nebrání konzumací většího množství bezmasého jídla. Většina těchto lidí nejsou ani vegani, ani vegetariáni. Tito lidé jsou ochotni změnit své stravovací návyky a díky tomu může být na farmách ušetřeno mnoho zvířat. Jen minulý rok to bylo 400 milionů.

A tak možná MÁ SMYSL, když například váš strýček, který jí maso, začne namísto masa občas jíst saláty. Jak nedávné studie ukazují, každá drobná změna je znát.

 

Cow-cows-31450229-1500-1154

 

Překlad z angličtiny Last Vegan News. Sledujte nejnovější veganské novinky na Facebooku nebo na Twitteru na @LatestVeganNews a na Google+. 

14 Komentářů

  1. Jan

    “okolo 93% lidí stále jí maso” .. to je trošku blbost ne ? 😀 jen Buddhistů, kteří nejí maso je cca 500 000 000, což je už těch 7%

    • Autor hodnoti jenom USA, bohuzel celosvetove vyzkumy zatim nejsou k dispozici

      • DWD

        Vase znalosti buddhismu bych tedy nechtel mit … pri trech cestach do Tibetu na kole (a po vsech jinych moznych koncich sveta) jsem si tedy nevsiml, ze by snad budhiste byli vubec nejak vyrazne vegetariany! Buddhiste ji maso na Sibiri, ji ho v Mongolsku (tam dokonce nemaji ani na vyber neco jineho), v Tibetu, Cine a i v Indii atd atd. … jestli cela ta Vase ideologie vegetarianstvi stoji na podobnych znalostech – tak bych nechtel mit Vase zdravotni problemy (co treba kolagen?) a hlavne to deleni zivych bytosti na ty co jsou hodny zivota a ty ktera ne (rostliny take jsou zive) … dela se mi spatne ze vsech “ideologickych” hracu odmitajicich myslet … Treba buddhiste ve Vietnamu (nejen) ji dokonce nase oblibene kocky a psy …

        • DWD

          Tim nechci bagatelizovat problemy s hromadnou vyrobou potravin – tedy nejen masa. Tutinismus to ale nevyresi … naprosta vetsina vegetarianu co znam, resi jen tutinky zviratececka (na rostlinicinenicky zvysoka kaslou) a klidne si daji salatek postrikany od Monsanta … Rozhodne jsem proti velkochovum zvirat (+omezeni spotreby na miru nutnou pro zdravi – neverim blabolum o jedine spravne ceste zdravi), proti uzivani chemie vseobecne a pro zlepseni distribuce potravin (mnoho se toho vyhodi) atp. Dalsi veci je otazka vubec zivota samotneho … kdyz lide nebudou kupovat maso, tak se ta krava proste nenarodi …

          • mrn

            Zkoušel jste se někdy zamyslet nad tím, že vegetariánství výrazně snižuje i spotřebu rostlin; což má za následek nižší spotřebu chemikálií? Nebo také odmítáte myslet?

          • DWD

            Jeden chytrák za druhým :) Snažíme se žít soběstačně, žiji na farmě. Naše zvířata sice jíme, hlavně dojíme, máme sýry, mléko, tvaroh, jogurty, vajíčka atp., ale právě proto si je vážíme. Používáme hnůj atd. Samozřejmě je to o dost jednodušší než pěstování rostlin, tam se dá udělat o dost více chyb. Proto také ta kombinace je v našem zeměpisném pásu v pořádku. Otázka je jak namotivovat k šetrnosti a úctě zbytek populace. jednou cestou je ideologie (bez spojení s přírodou je těžké něco chápat komplexně – někomu pomůže berlička), mnohem účinnější je ale jít na to skrze peněženku. Maso stojí daleko více než se za něj v obchodech platí. Díky nesmyslným dotacím je zde určitá nerovnováha. Ono kdyby si někdo měl koupit kuře kilo za 356 Kč, tak si rozmyslí kolik jich sní. Podobně my na statku uvažujeme nad kuřetem. Má pro nás prostě daleko vyšší cenu!

          • Moc se mi líbí, jak jdete příkladem, žijete to, co tvrdíte. To bohužel lze říci o málokterém online přispívateli. Líbí se mi i návrhy na to, jak změnit přemýšlení veřejnosti o jídle. To je cesta, jak dosáhnout změny. Strašit před masem zdá se není příliš účinné, dokud to bude nejefektivnější zdroj živin, který moc nestojí. Teď je otázka, proč je tak levné? Dokážeme v daném rozsahu a se současnou technologií zajistit adekvátní příjem živin bez masa? Myslím, že lidem, co uvažují kriticky a hledají pravdu určitě vaše komentáře něco přinesly. Já nemám nic proti vegetariánství nebo veganství. Moderní doba již tento luxus umožňuje (v tradičních populacích toto dokumentováno není). Nelíbí se mi ale odhlédnutí od problému, jak maso ve stravě adekvátně nahradit, aby si člověk nezadělal na minerálové a vitaminové deficity z dlouhodobého hlediska (B12, kalcium, železo, zinek, EPA, DHA, vit. A & D). Ne každý je například schopný převádět betakaroten na vit. A nebo mastné kyseliny ALA na EPA a DHA v dostatečném množství. Ze zdravotního hlediska je to v našem podnebí rozhodně náročnější zajistit si dostatečný příjem všech živin bez živočišných potravin a na to není poukázáno. Málokdo také pravidelně chodí na krevní testy aby opravdu věděl, co se děje uvnitř těla, zda stravovací změny vedou dlouhodobě ke zdraví či k nemoci.

  2. ...

    to DWD: Argumentovat tím, že pokud lidi nebudou jíst maso, tak by se kráva ani nenarodila je hodně ubohé… Kdyby si mohla vybrat, možná by si radši vybrala cestu toho, že by to peklo, kterému někteří říkají “život”, radši nezažila.

    • DWD

      Argumentovat tím, že vytáhnu jednu větu z celého kontextu je výsadou ideologicky posedlých pomatenců. Ale žádný strach, nejste v tom sám. Můžete se navzájem poplácávat po ramenou jak jste dobří, jenže to je asi tak všechno kam se dostanete :) Myšlení bolí naštěstí jen některé lidi. Nicméně je těžké se dohadovat (o to mi fakt nejde) – v tom ostatně vidím největší problém okolo propagace zlepšení čehokoliv. Jdu cestou příkladu, jsem prakticky vegetarián (maso jíme jen výjimečně), jenže lidé slyší na snížení nákladů nějaká ideologie je spíše vytočí, tak jako odmítáte přemýšlet Vy to odmítají i oni :) (dotace na maso prostě zrušit a lidé ho přestanou kupovat se mi jeví jako nejschůdnější cesta). Ideologické půtky tohle nevyřeší. Prostě máte kebab s nedotovaným masem za 225 Kč a se zeleninou za 70 Kč. To by jste viděl kolik lidí by bylo najednou vegetariány :) A to je také cesta kudy by se měly vést debaty – do veřejného prostoru hodit dotaz kam jdou jaké peníze daňového poplatníka. BTW krávy (ty na maso) – jsou na tom o dost lépe (jen se pasou a pak si pro ně přijedou z jatek), než třeba kuřata, které ten život prožijí doslova v pekle.

  3. no myslím, že je to skvělý pokrok v lidské populaci…snad to i nadále bude se zlepšovat….já nejím maso už taky nějakou dobu.

  4. Velkochovy jsou shit o tom žádná, krávy i drůbež patří na zelenou louku, už proto aby například nebyly samý omega 6 kyseliny ale měli i stejně tak omega trojek a další…

    Ale pokud se konzumuje míň masa a živočišných tuků znamená to, že se konzumuje o to víc sacharidů a rostlinných tuků a to už je problém :
    – nárůst srdečně cévních onemocnění http://www.celostnimedicina.cz/velka-cholesterolova-lez.htm , http://www.novinky.cz/zena/zdravi/329581-vedci-se-mylili-zabijakem-srdce-jsou-cukry-ne-tuky.html, http://www.osel.cz/7650-prestanme-demonizovat-tuk.html
    – více obezity
    – více rakoviny http://www.examiner.com/article/texas-man-uses-low-carb-high-fat-ketogenic-diet-to-battle-terminal-lung-cancer, http://www.examiner.com/article/ketogenic-diet-starves-cancer-cells-says-researcher-dr-dominic-d-agostino-1
    – poškození zraku http://www.osel.cz/3116-zhorsuji-nam-sacharidy-zrak.html
    – mykóz a candidóz
    – cukrovky, psychiatrických onemocnění http://vesmir.cz/2014/12/23/sacharidy-cukrovka-choroby-mozku/
    – více epilepsie, ALS, demence, autismu, Parkinsona a Alzheimera http://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2013/02/08.pdf

    Nutno myslet na to, že nemoci, zkažený chrup, menší postava i mozek přišly až s nepřirozenou nepřírodní stravou, založenou ne na původních přírodních surovinách ale na “lidských hybridech” – s obilím, luštěninama, cukrem https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Neolitick%C3%A1_revoluce

    • DWD

      Lide bohužel věří vice ideologii než faktům … navíc jsou naprosto vytrženi z reality prostředí. Žil jsem celou zimu na Sibiři v divočině – tedy v našem původním prostředí. Všem vegetariánům doporučuji stejnou zkušenost. U nás nelze žít pouze z rostlin. Navíc i ty jsou živí tvorové co cítí, vnímají a zajisté nechtějí být kohokoliv potravou. Žít chce i plevel co neustále trhám … osobně se snažím co nejvíce přiblížit původnímu stravování a nepodléhat ťutinizmu.

  5. […] na zdroj dobajedu.cz Překlad z angličtiny Last Vegan News Foto […]

    • Byl jsem 18 let vegetarián.Nehodlám být fanatikem žádného náboženství a otrokem víry.Dnes už striktní vegan.Můj cíl je, odloučit se od stravy úplně a žít z kosmické energie.Na vše musí být příprava odříkání.Než se veganem člověk stane, musí si hodně odříci, znát mnoho věcí, musí poznat svůj život a utrpení všech bytostí.Být Vegetariánem, neznamená, že nezabíjí.Opak je krutým faktem. I vegetarián který slouží Bohu a kupuje mléčné výrobky, podporuje zabíjení. I když je obětuje Bohu, aby je mohl jíst jako čisté, stále podporuje kruté zabíjení.Omluva se nepřijímá. Aby takto nezabíjel musí žít na farmě kde se zvířata nechají dožít. Být na vysoké duševní úrovni, s tolerancí a obrovským soucitem a rozumem na správném místě, je mnohým odepřeno.Už proto, že člověk musí žít sám nebo v takové společnosti která mu dopřeje svobodu volby.Nemusí žít jako mnich a asketa.Odříkání pro růst osobnosti je nutností.V tomto světě štěstí neexistuje, je třeba se radovat za ty, co byli ušetřeny z utrpení jatek a nelidského zacházení. Katastrofa celého materiálního světa je právě chov a zabíjení.Z tohoto procesu je vyprodukováno tolik jedů, znečištění planety, ovzduší, matky Země, moře, vodních toků, ničeno milióny lidí, a mnoho dalšího, že si to vůbec neumíme představit.Za každou osobu i když se stane jen vegetariánem, bychom měli být šťastní.A o to víc, stane-li se celoživotním veganem.

  6. Slyšel autor něco o pojmu “Import” ? :-) Odpovím si sám, v životě neslyšel.

Napsat komentář